Parę pytań

Wojtek1313
Posty: 8
Rejestracja: 25 sty 2015, 10:37

Parę pytań

Postautor: Wojtek1313 » 30 sty 2015, 15:44

witam. piszę nowego posta,ponieważ mam teraz problem z innej beczki i nie chciałem mieszać wątków. żeby było jasno.

Mianowicie, chodzi mi o to że chciałbym dostosować dobrą grafikę do mojego kompa:
i5 2.5-3.2 Ghz
G-Force 2gb
4 Gb DDR3

i nie wiem co oznaczają te opcje graficzne w grze i co do niej dają? wytłumaczycie mi to??
Skalowanie
Antiallasing MLAA
Technika HDR
Głębia ostrości
Przebicia światła
korekcja barw



Awatar użytkownika
pralk0suszarka
Posty: 2405
Rejestracja: 16 lis 2012, 14:22
Lokalizacja: z północy

Re: Parę pytań

Postautor: pralk0suszarka » 30 sty 2015, 19:37

Skalowanie - wygładzanie pikseli, na wysokich rozdzielczościach praktycznie nie widać schodkowania.
Antiallasing MLAA - wygładzanie krawędzi więcej tu: http://www.reddit.com/r/Games/comments/ ... explained/ (obciąża kompa)
Technika HDR - rozjaśnianie (obciąża kompa)
Głębia ostrości - wyostrza kolory
Przebicia światła - najlepiej samemu sprawdzić kiedy słońce wschodzi lub zachodzi ale jest za drzewami, przy włączonym zobaczysz przebijające się przez liście promienie słoneczne (polecam stosować razem z Głębią ostrości)
korekcja barw - redukuje nasycenie kolorów (przykł. kolor żółty stanie się lekko pomarańczowy, itd.)

Napisz jeszcze jaka to dokładnie jest karta grafiki ( lub podaj log w poprzednim napisanym temacie) i jakie rozdzielczości obsługuje twój monitor.

Wojtek1313
Posty: 8
Rejestracja: 25 sty 2015, 10:37

Re: Parę pytań

Postautor: Wojtek1313 » 30 sty 2015, 23:34

karta to G-Force 820M 2GB
rozdzielczość mam na maxa ustawioną w grze jest to 1600x900
jak zmienię na 1400x900 to coś to zmieni? obraz nie bd bardziej jak 4x3 ??coś w tym stylu?
ekran w lapku też takie rozdzielczości obsługuje.


a filtrowanie znizotropowe? czy jakoś tak? co to jest i jak działa? obciąża kompa?

Awatar użytkownika
pralk0suszarka
Posty: 2405
Rejestracja: 16 lis 2012, 14:22
Lokalizacja: z północy

Re: Parę pytań

Postautor: pralk0suszarka » 31 sty 2015, 13:42

820M to karta ekonomicza (czyt. słaba) zmniejszenie rozdziałki na pewno pomorze, dodatkowo zaktualizuj stery do niej bo masz z kwietnia zeszłego roku.

Tak obciąża
http://www.gry-online.pl/slownik-gracza ... asp?ID=322

Wojtek1313
Posty: 8
Rejestracja: 25 sty 2015, 10:37

Re: Parę pytań

Postautor: Wojtek1313 » 31 sty 2015, 19:39

skąd wziąć dobre sterowniki?

Awatar użytkownika
MrF
Posty: 808
Rejestracja: 18 lis 2012, 21:57

Re: Parę pytań

Postautor: MrF » 31 sty 2015, 20:01

Najlepiej bezpośrednio ze strony producenta układu...

:arrow: http://www.geforce.com/drivers

masz ustawione co trzeba, kliknij START SEARCH i po pokazaniu się listy wyszukanych sterowników (Results), pobierz wersję 347.25 czyli pierwsze od góry.

Wojtek1313
Posty: 8
Rejestracja: 25 sty 2015, 10:37

Re: Parę pytań

Postautor: Wojtek1313 » 01 lut 2015, 15:59

ja mam system win 8.1 i tak tam w ustawieniach zmieniłem.
a jak mam u siebie zobaczyć jaki ja mam aktualnie sterownik Nvidi?
bo w lapku mam 2 karty i tej podstawowej intela wiem gdzie to sprawdzić ale tej 2?
po za tym jak przeinstaluje sterownik na ten nowszy i coś nie bd działać? jak wrócę na stary?
nie mam żadnej płyty z sterownikami jak lapka kupowałem...

Awatar użytkownika
MrF
Posty: 808
Rejestracja: 18 lis 2012, 21:57

Re: Parę pytań

Postautor: MrF » 02 lut 2015, 15:39

Wojtek1313 pisze:a jak mam u siebie zobaczyć jaki ja mam aktualnie sterownik Nvidi?

Zazwyczaj instalator Nvidii tworzy folder na dysku systemowym, ten folder ma nazwę taką, jak wersja sterowników.
Druga opcja to menedżer urządzeń, zakładka Karta Graficzna i w niej zakładka sterownik.
Wojtek1313 pisze:po za tym jak przeinstaluje sterownik na ten nowszy i coś nie bd działać? jak wrócę na stary?

Albo pobierając starszą wersję i instalując, albo korzystając z narzędzi systemowych - Przywracanie Systemu lub przywracanie poprzedniego sterownika.
Wojtek1313 pisze:nie mam żadnej płyty z sterownikami jak lapka kupowałem...

Nie szkodzi. W internecie jest wszystko, zwłaszcza na stronie oficjalnej producentów.

Wróć do „Mam problem z ETS/ETS2”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość